Česká asociace mentoringu

Prezidentka ČAM

PhDr. Alice Hamplová je prezidentkou ČAM a zároveň jednatelkou a majitelkou společnosti Centrum dohody. Vystudovala informatiku a klinickou psychologii na Karlově Univerzitě v Praze. Absolvovala pětiletý výcvik v dynamické psychoterapii SUR. Několik let pracovala jako psychoterapeutka, posléze konzultantka a marketinková manažerka v USA, kde také  na University of Minnesota a na Alfred Adler Institute získala další vzdělání. Věnuje se jako trenér a konzultant mentoringu, rozvoji leadershipu, manažerských dovedností a týmové spolupráce vysokých i středních manažerů,  strategickému plánování a facilitaci náročných meetingů. Realizuje také systémová řešení pro nadnárodní společnosti, ve kterých působí jako mentor a kouč vrcholových manažerů. Je vdaná a má tři děti. Ve volném čase se věnuje vodním sportům a lyžování.

Proč přemýšlet o mentoringu?

Víte, že přes 50% nositelů Nobelovy ceny mělo jako mentora taktéž nositele Nobelovy ceny? Pravému velikánovi záleží na tom, aby byli jeho žáci úspěšní, nevadí mu, když jsou úspěšnější, než on sám. Vedoucí firem a organizací si však stěžují na to, že přes veškeré vypracované systémy know-how managementu nedochází ke kvalitnímu přenosu zkušeností mezi pracovníky. Naši firemní Nobelici nepředávají své zkušenosti, Experience Management pokulhává za jinými, často méně potřebnými procesy.

Proč to tak je? Často přenosu zkušeností brání uměle pěstovaná soutěživost, obava o ztrátu své vlastní hodnoty, když se rozdělím s druhým o to, co umím, nedostatek času a motivace. Mnohdy i nedostatek schopností srozumitelného vysvětlování, aktivního naslouchání, zjištění podstaty věci, kterou se druhý potřebuje naučit. Výsledkem jsou obrovské ztráty firem, které nechají nové pracovníky objevovat objevené, ztrácejí drahocenný čas a nechávají svoje talenty odejít jinam.

Mentoring, jakožto systém, pokud je správně zavedený, napomáhá přenosu zkušeností ve firmě i mezi firmami. Firmy, ve kterých mentoring funguje, mají nižší fluktuaci, lepší aklimatizaci nováčků, efektivnější komunikaci napříč firmou a rychlejší sdílení know-how. Jejich zaměstnanci jsou motivovanější, rychleji postupují ve své kariéře. 60% britských lídrů uvedlo (Practitioner Consensus Survey, The Institute for Corporate Productivity, 2007), že měli svého mentora a navíc, že jejich kariéra se vyvíjela podle doporučení tohoto mentora.

Být mentorem je velká odpovědnost a zároveň velká příležitost seberealizace prostřednictvím smysluplné činnosti. Málokterý pocit nás může více naplnit než to, že naše dílo žije v někom jiném, že někdo další aplikoval to, co jste mu poradili a ono to fungovalo.

Česká asociace mentoringu pomáhá zavádět funkční a efektivní formu mentoringu ve firmách a organizacích a zvyšovat jeho kvalitu tam, kde již mentoring funguje. Rádi přivítáme další členy a věříme, že Vás budeme inspirovat k tomu se o mentoring vážněji zajímat.

Když přemýšlíte o mentoringu, odpovězte si na otázku, kdo Vás v životě ovlivnil? Jaká rada udělala ve Vašem životě velkou změnu?

Přeji Vám hodně dobrých nápadů a to, abyste se pro mentoring nadchli stejně jako já. Výsledky jsou překvapující!

PhDr. Alice Hamplová

prezidentka České asociace mentoringu